Urkerdag …HELP!

Urkerdag?!    Ik vond er maar niks aan!!
Als klein meisje werd ik in een korset gepropt en kreeg ik een oorijzer op mn hoofd waar ik de hele dag last van had.
Dan moest je ook nog eens overal poseren, want iedereen wilde foto’s van je maken!
Urkerdag… Nee niks voor mij!!

 

Totdat ik zelf kinderen kreeg! Dit weekend liep ik  ‘groos’ (trots) met mijn twee jongens, mijn moeder en mijn zusje, te paraderen over de haven. En wat kregen we een complimenten.  Mijn moeder liep met de kleine in een ouderwetse wagen die we geleend hadden. En tja… die werd overal even aangehouden voor een fotootje.  Mijn zusje en ik werden aangezien als tweeling.. ( compliment voor mij.. want we schelen 8 jaar. )

 

Urkerdag 2017

 

Het was een hele mooie dag, maar ’s middags werd het te warm voor de kinderen in klederdracht… En ik begon me steeds meer af te vragen hoe ze dat nou vroeger deden…

Langzamerhand werd ik steeds nieuwsgieriger naar de mode van vroeger in ons dorp. Hoe is het ontstaan.. Wie heeft die ‘niet lekker zittende’ oorijzer bedacht? Waar komt dat korset (originele benaming ‘milde’) vandaan? En zo ratelden mijn hersens door. Daarom ging ik vanavond eens even googlen. Maar ik kwam niet verder dan Wikipedia, die me niet veel meer kon vertellen dan ik al wist.

Daarom is mijn vraag aan jullie.. Wie weet er veel over Urker klederdracht? Of wie zou ik kunnen benaderen? Zodat ik een leuke serie blogberichten kan schrijven over onze ‘Dorpmode’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *